Strona główna Diety Dlaczego kwasy omega-3 są ważne?

Dlaczego kwasy omega-3 są ważne?

Już od dłuższego czasu w Polsce doświadczamy mody na włoskie restauracje, włoskie jedzenie: makarony, pasty, pyszne calzone… Jednak, wśród Polaków wciąż niechętnie rośnie apetyt na ryby, które są podstawą diety śródziemnomorskiej. Ryby morskie są doskonałym źródłem wielu substancji i mikroelementów, potrzebnych naszemu organizmowi. Wśród wielu walorów – także smakowych, ryby bogate są w kwasy omega-3.

Omega-3 a system odpornościowy, czyli o korzyściach z jedzenia ryb.Oleje rybie są bogatym źródłem niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania nienasyconych długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3. Kwasy mają wpływ na wiele czynników odpowiedzialnych za funkcję układu immunologicznego. Tłuszcze biorą udział w syntezie eikozanoidów – biologicznie aktywnych substancji o charakterze hormonów tkankowych. Badania wykazały, że odpowiednie ii systematyczne spożycie kwasów omega-3 ma wpływ immunomodulujący (hamuje powstawanie reakcji typu alergicznego).

O alergiach słów kilka
Alergia to patologiczna reakcja organizmu na alergeny, które dla zdrowego człowieka nie są szkodliwe. Układ odpornościowy alergików z nieznanych dokładnie powodów „myli” niegroźne dla zdrowych osób pyłki kwiatowe, cząstki pokarmu czy inne zwykle neutralne substancje, z groźnymi zarazkami lub pasożytami. Taka sytuacja mobilizuje komórki odpornościowe do wytężonej i przewlekłej walki z pozornym, lecz masowo napływającym „agresorem” (alergenem). Reakcja alergiczna organizmu na substancję zewnętrzną sprowadza się do nieprawidłowego rozpoznania jej składu chemicznego. Odbiera ją jako agresora „obcego” i „szkodliwego” dla zdrowia. Oznacza to natychmiastową mobilizację sił odpornościowych przeciwko „obcej” substancji. Układ odpornościowy rozpoczyna długotrwałą, intensywną „walkę” z substancją, która wniknęła do organizmu. Od tego momentu jest ona alergenem (antygenem). Może to być każda, nawet mikroskopijnej wielkości, substancja białkowa (roślinna lub zwierzęca). Wniknięcie alergenu do organizmu wyzwala silną akcję obronną układu odpornościowego. Uaktywniają się liczne komórki odpornościowe (np. limfocyty Th2), których zadaniem jest zniszczenie alergenu.

Układ odpornościowy zdrowego człowieka jest dobrze przygotowany do szybkiego usunięcia obcej, zagrażającej zdrowiu substancji, jaka wniknęła do organizmu. Układ immunologiczny noworodka jest w fazie tworzenia. Musi on czerpać substancje białkowe i długołańcuchowe niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) z mleka matki, w którym ich zawartość jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na jego odporność. Odpowiednia podaż EPA w diecie dzieci powoduje hamowanie powstawania pozapalnych substancji. Dzięki temu zabezpiecza przed wywoływaniem objawów chorobowych. Niedobór tych kwasów uszkadza zdolność obronną układu immunologicznego. Człowiek ma dwa typy odporności: naturalną (wrodzoną), która chroni go przed patogenami natychmiast, bez uprzednich przygotowań; nabytą, czyli zapamiętane i zapisane w genach informacje o niebezpieczeństwach, które układ immunologiczny nauczył się eliminować. Kwasy omega-3 wpływają korzystnie na odporność, nasilając odpowiedź immunologiczną na patogeny. Tym samym poprawiają odporność naturalną. Oznacza to, iż odpowiednia podaż kwasów omega-3 wzmacnia układ immunologiczny, chroniąc organizm przed infekcjami, chorobami autoimmunologicznymi czy innymi. Niezbędne więc wydaje się odpowiednio długie karmienie piersią dzieci, których matki również w swojej diecie muszą uwzględniać kwasy omega-3 z tłuszczu rybiego. W przypadkach możliwości ich niedoborów konieczne jest suplementowanie diety dziecka, np. tranem. Jest on doskonałym źródłem NNKT z rodziny omega-3.
Omega-3 a rozwój fizyczny dzieci
Moda na zdrowe żywienie coraz częściej gości w naszych domach, jednak wciąż wielu rodziców nie zdaje sobie sprawy jak ważna dla rozwoju fizycznego, emocjonalnego oraz intelektualnego dziecka jest odpowiednio zbilansowana dieta. Bardzo często zdarza się, że złe nawyki żywieniowe są „przekazywane” (nawet nieświadomie) z naszego stołu na talerze maluchów. Musimy pamiętać, że dzieci mają zupełnie inne potrzeby niż dorośli. Przykładem tych różnic jest zapotrzebowanie człowieka na tłuszcze, które waha się w dość dużych granicach zależnie od wieku. Najwięcej energii pochodzącej z tłuszczów potrzebują niemowlęta, bo aż 41–45% wartości energetycznej diety. Właśnie pokarm matki całkowicie zaspokaja te potrzeby. Zmienia się to wraz z wiekiem. Już 0,5–1-roczne dziecko potrzebuje 35%, 1–6-letnie 32%, natomiast 7–9-letnie 30%.

Kwasy omega-3 a rozwój mózgu.  
W 2008 roku w polskich stacjach telewizyjnych (i nie tylko polskich) ruszyła wielka kampania promująca jedzenie ryb. „Ryba wpływa na wszystko!” – tak głosiły hasła. Mając w pamięci wielką, przechadzającą się z miejsca na miejsce, rybę musimy pamiętać, że ryby wpływają także na rozwój mózgu.  Naukowcy dowiedli, że tym, co naprawdę żywi mózg i odpowiada za jego prawidłowy rozwój są NNKT, szczególnie DHA (zawarty w tłuszczu większości ryb). Odgrywa on ważną rolę w rozwoju mózgu i centralnego układu nerwowego u małych dzieci. Badania naukowe dowiodły, że dzieci otrzymujące dostatecznie duże dawki DHA wypadają lepiej w testach na inteligencję. Poszczególne obszary mózgu rozwijają się w różnym wieku i odgrywają odmienne role. Otoczki mielinowe wykształcają się w ogromnej większości obszarów mózgu w pierwszych dwóch latach życia człowieka. Obszary te zawiadują przeważnie zmysłami i aparatem ruchowym. Natomiast płaty czołowe odpowiedzialne są za bardziej złożone funkcje poznawcze, takie jak: planowanie; skupienie uwagi; pamięć; koncentrację. Rozwój tych obszarów następuje później i trwa jeszcze w okresie dojrzewania. Rozwój poznawczy dziecka obejmuje: umiejętność uczenia się, rozumienie, pamięć, uwagę oraz kreatywność. Czynniki środowiskowe mające wpływ na niego to: opieka rodzicielska, bodźce społeczne, uwarunkowania genetyczne, wykształcenie oraz dieta. Prawidłowy rozwój ośrodkowego układu nerwowego wymaga spożywania odpowiednich ilości określonych składników odżywczych. Należą do nich: żelazo; jod; cynk; białko; kwasy tłuszczowe omega-3 (ALA, DHA, EPA); witaminy z grupy B (B₁, B₆, B₁₂, kwas foliowy). ALA jest niezbędnym kwasem tłuszczowym pochodzącym z niektórych olejów i zielonolistnych warzyw. Jego obecność w diecie warunkuje prawidłowy wzrost i rozwój. W wielu krajach Europy zawartość EPA i DHA w dietach jest niska z uwagi na niewielkie spożycie ryb tłustych. Kwasy tłuszczowe DHA i EPA mają duże znaczenie dla kondycji mózgu. Mleko matki i tłuszcz rybi zawierają duże ilości DHA. Tran z wątroby dorsza jest wyjątkowo bogaty w ten wielonienasycony kwas tłuszczowy. W wielu krajach północnych małym dzieciom tradycyjnie podaje się tran z dorsza (zapewniający codzienną odpowiednią dawkę witamin A i D) oraz DHA.

Czym grozi niejedzenie ryb, czyli o niedoborach kwasu omega-3.
Jednym z uznanych objawów niedoborów kwasu DHA u noworodków jest retinopatia wcześniaków, która może prowadzić do całkowitej utraty wzroku. Nagromadzenie DHA w siatkówce oraz korze wzrokowej jest największe w trzecim trymestrze ciąży i pozostaje wysokie po porodzie. Niedobór DHA powoduje zaburzenia widzenia u dzieci. W rozwoju umysłowym człowieka kluczowe znaczenie mają pierwsze 2–3 lata życia. Badania dowodzą, że dzieci, u których stwierdzono wyższą ilość DHA, lepiej widzą a ich umysł szybciej się rozwija. Niewłaściwa dieta może spowodować późniejsze problemy w przyswajaniu i przekazywaniu nabywanych informacji oraz niewielką kreatywność dziecka. Małe stężenia DHA u dzieci mogą być także przyczyną zespołu aktywności psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD). Choroba ta występuje u około 5% dzieci w wieku 6–9 lat. Badania ostatnich lat sugerują, że dieta wzbogacona w EPA i DHA pochodzące z ryb zmniejsza objawy tej choroby. Bardzo obiecujące są wyniki badań, które wykazują, że odpowiednie spożycie kwasu DHA wpływa na rozwój intelektualny dzieci.

Wyniki badań uczniów w wieku 6–9 lat przeprowadzone w RPA wskazują, że dieta wzbogacona DHA i kwasami omega-3 pozytywnie wpływa na ich rozwój poznawczy. Zalecane dawki spożycia kwasów omega-3 są w pełni bezpieczne. Jednak w przypadku kobiet
w ciąży i małych dzieci powinno się unikać spożywania ryb morskich więcej niż raz w tygodniu. Istnieje bowiem zwiększone ryzyko zatrucia rtęcią i dioksynami, które kumulują się w rybach z akwenu mórz europejskich i arktycznych. W tej grupie konsumenckiej zalecane są suplementy pozbawione zanieczyszczeń i podlegające kontroli przez odpowiednie rządowe agencje.

Jedzmy ryby!
One naprawdę wpływają na wszystko!

Popularne

Śluz szyjkowy – silne uwarunkowanie płodności

Zmiany hormonalne w cyklu kobiecym łatwo obserwować, gdyż najczęściej nie pozostają one bez wpływu na nasze samopoczucie, wygląd, a nawet i...

Nie tylko zdrowy, ale i piękny nos

Jeśli odczuwamy takie objawy jak: bóle głowy, łzawiące z nieznanych powodów oczy, jednostronne lub obustronne zatkanie nosa i wynikające z tego...

Kobiety muszą ćwiczyć więcej od mężczyzn

Kobiety, aby uzyskać szczupłą, wysportowaną sylwetkę muszą ćwiczyć zdecydowanie więcej i potrzebują na to więcej czasu, niż mężczyźni. Jak twierdzą naukowcy,...

Bo uszy są po to, by dobrze rozumieć świat, ale i… dobrze wyglądać

Współczesna medycyna potrafi dość skutecznie poradzić sobie z licznymi sytuacjami, w których jeszcze nie tak dawno była zupełnie bezsilna. Tak jest...

ABC zimowej skóry

Ekstremalna pogoda wymaga ekstremalnej ochrony skóry. Przyłóż się do zimowej pielęgnacji, a mróz i wiatr nie zaszkodzą twojej twarzy. Dzięki temu...